KUD Zametski koren

Dobro došli!

O nama

Kulturno umjetničko društvo Zametski koren jedno je od najstarijih kulturno umjetničkih društava na području Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Nikad ne mijenjajući ime, "Zametski koren" odgojio je generacije amatera i bio bitan čimbenik u promicanju kulturnog i nacionalnog identiteta grada Rijeke i svog Gornjeg Zameta diljem domovine i u inozemstvu.  

Društvo je osnovano u lipnju 1922. godine pod nazivom Pjevačko-tamburaško društvo "Zametski koren" Gornji Zamet i djeluje, samo s prekidom za vrijeme 2. svjetskog rata, kroz intezivan rad tadašnjih sekcija tamburaša, pjevačkog zbora i dramske sekcije, održavanjem priredbi na području Rijeke i okolnih mjesta. Odmah po završetku 2. svjetskog rata članovi su nastavili  rad obnovivši tamburaški orkestar, a potom pjevački zbor i dramsku sekciju. Društvo je 1961. godine dobrovoljnim radom članova izgradilo dom u kojem i danas djeluje. Kroz povijest, u raznim razdobljima djelovali su tamburaški orkestri, pjevački zborovi, muške klape, big band, dramske i druge sekcije.

Noviju povijest društva obilježava ponovno osnivanje tamburaškog orkestra. Zahvaljujući prvenstveno svesrdnom zalaganju voditelja tamburaškog orkestra društva, gospodina Emila Mancea, trud započet u studenom 1998. godine ponovnim osnivanjem orkestra sa članovima uglavnom dječjeg uzrasta, bez ikakvog muzičkog predznanja, rezultirao je neprekinutim radom do danas. Vrlo dobro uvježban tamburaški orkestar je sa svojih preko 400 nastupa u Rijeci, diljem Hrvatske te na gostovanjima u Meksiku, Poljskoj, Slovačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Sloveniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini dokazao uspješnost rada tamburaša i njihovog voditelja. U radu orkestra sudjelovalo je više od 180 članova, a danas broji 26 članova svih životnih dobi, od učenika nižih razreda do umirovljenika.

Društvo je u vlastitoj nakladi izdalo Monografiju 75 godina postojanja i dvije zbirke pjesama čakavskog pjesnika Darinka Juga 1997. i 2002. godine te četiri nosača zvuka (CD) 2002. 2007. 2012. i 2017. godine, a kroz dugu povijest svog postojanja dobilo je niz nagrada i priznanja za rad na razvoju kulturnog amaterizma, od kojih je jedna od značajnijih Zlatna plaketa "Grb Grada Rijeke za 2002. godinu".

zametski.koren@gmail.com

YouTube kanal:  https://www.youtube.com/channel/UChuXrFcmeGdf1ocKrI4aSUA


Galerija

Divan si

U boj

Kontakti

Damir Ćiković
Predsjednik
Veljko Ćiković
Dopredsjednik
Emil Mance
Voditelj

Dokumenti udruge

Moj demo PDF dokument

VRH